Något som det talas om mycket i samband med arbetsmiljö på kontor är vikten av att ha en ergonomisk stol och ett höj- och sänkbart skrivbord, för att kroppen ska må bra och man inte ska få problem i längden. Något som det dock inte talas lika mycket om, men som är minst lika viktigt för att man ska ha en god arbetsmiljö, är ljuset. Att ha tillräckligt med ljus att arbeta i, samtidigt som ljuset skapar en trevlig miljö (och inte består av exempelvis hårda, kalla lysrör), kan vara en svår kombination, men något som är värt att lägga tid på om man vill att ens medarbetare ska trivas.roof-691596_960_720

Att ha bra ljus på kontoret är dock inte bara en trivselfråga – det har faktiskt visat sig att bra ljus på arbetsplatsen kan öka produktiviteten, medan dåligt ljus har motsatt effekt. Det ligger med andra ord i arbetsgivarens intresse att ordna bra ljussättning på kontoret. Hur gör man då det? Dagsljus spelar en viktig roll om man vill få sin personal att må bra. Men svaret är inte så enkelt som ”Ju större fönster, desto bättre”. Det beror på att stora fönster längs med väggen i ett kontorslandskap snarare kan skapa konflikter än lösningar, eftersom de som sitter närmast fönstret bländas av solen, och vill fälla ner persiennerna, vilket leder till att de som sitter längre in hamnar i mörker. Det optimala är därför fönster som tar upp ungefär 30 procent av väggytan. Om man har ett mycket djupt kontorslandskap är det också viktigt att på olika sätt få in dagsljuset även längre in, till exempel genom atrium eller ljusschakt.

Om du vill skapa en miljö med mycket ljusinsläpp och naturligt dagsljus hemma är det allra bästa att bygga ett uterum. Det behöver inte vara så krångligt som man kan tro – på Skanskabyggvaror.se hittar du många enkla och smidiga lösningar på uterum som passar alla stilar och smaker. Uterummet, med sitt generösa ljusinsläpp, är det perfekta rummet att sitta och läsa tidningen eller en bok, eller bara njuta av ljuset, om man inte får tillräckligt mycket av det på sitt kontor.