För det mindre företaget som inte behöver så mycket plats kan det kännas konstigt, och samtidigt oerhört slösigt, att hyra en stor kontorslokal. Enmansföretaget behöver knappast receptionist, stort fikarum med mera – känslan skulle vara underlig, minst sagt. Detta till trots är det som företagare skönt att träffa andra människor under dagarna, där alternativet annars är ett ensamarbete utan kontakt med andra. Självklart blir det här trist i längden och kan dessutom vara hämmande för produktiviteten. Lösningen på det här heter kontorshotell.

Konceptet kontorshotell handlar egentligen om att företagaren, eller det mindre företaget, hyr ett eller flera rum i ett större kontorskomplex. Det innebär att det finns flera andra företag under samma tak, vilket förstås gör att miljön blir lite spännande och dynamisk. Kontorshotellet blir helt enkelt till en inspirerande plats som kan göra underverk för en trött och överarbetad företagare. Den här typen av arbetsplatser finns över hela landet och blir allt mer populärt; du hittar kontorshotell både i storstadsregioner som Stockholm och på mindre platser. Vad kan du då förvänta dig av ett kontorshotell?

En viss nivå av ”standardutrustning” finns på de flesta kontorshotellen. Med detta menas att du kan förvänta dig trådlöst internet (wifi) med tillräcklig snabb uppkoppling för att du ska kunna sköta ditt dagliga arbete. Det är också vanligt med en bemannad reception, som blir ansiktet utåt mot dina kunder och övriga besökare. Ofta har du dessutom tillgång till fikarum, kopiator och andra bekvämligheter såsom parkeringsplats för bilen i närbeläget garage, ett gym med mera. Det kan med andra ord handla om en lång rad bekvämligheter som är mycket värda i sig.

Kostnaden för att hyra plats i ett kontorshotell varierar mycket beroende på var någonstans i landet lokalerna finns och den yta man behöver för att driva verksamheten. Är du osäker på hur mycket plats som behövs kan det vara vettigt att börja med en mindre lokal för att sedan kunna byta upp sig om behovet skulle finnas. Kostnaden ska förstås inte vara avgörande för verksamhetens fortsatta existens, så här är det klokt att agera med viss försiktighet till en början. Väl på plats kommer du dock säkerligen känna att det är värt det; den energi som ett kontorshotell ger är svår att sätta ett pris på – och du får trevliga arbetskamrater på köpet.

Det du behöver tänka på att hålla med själv är din egen dator, mobiltelefon och tillhörande utrustning. Inköp av papper, pennor, pärmar och block är också något du behöver ha med på din att-göra-lista. Möblemang som skrivbord, stolar och liknande kan ingå i lokalerna, men detta varierar mycket mellan olika kontorshotell så det är säkrast att kolla upp innan. Varför inte börja med ett studiebesök?