Miljön blir allt mer belastad trots att man sätter in åtgärder i form av sortering av material och energisnåla lösningar. Många företag, särskilt kontor, förbrukar stora mängder material i form av papper eller annat varje dag. Om alla hjälps åt och köper in endast miljövänligt kontorsmaterial, kan man göra skillnad för miljön.

Vad räknas som miljövänligt kontorsmaterial?

Allt fler företag säljer miljövänligt kontorsmaterial då miljöfrågor är högaktuella. Man ser även en ökad medvetenhet ute i samhället både bland företag och privatpersoner. Vad är då miljövänligt kontorsmaterial? Något som går åt väldigt mycket på ett kontor är kopieringspapper. Köper man kopieringspapper ska det vara märkt med miljömärkning som FSC (Forest Stewardship Council), PEFC (Pan European Forest Certification), Svanen eller Bra miljöval. Det finns många bra tips på miljövänligare inköp av kontorsmaterial som är bra att känna till om man vill bidra till en bättre värld och skona naturen.

Plastfickor är en annan produkt som kan gå åt i stora volymer och de bör bestå av polypropylen (PP) eller polyeten (PE). Anledningen till att välja plastfickor med dessa material är för att de har en miljövänligare tillverkningsprocess, samt går att slänga till återvinning. Idag kan man köpa bläckpennor som är gjorda av återvunnen plast från PET-flaskor, eller av majsfiber som är nedbrytbart. Pennorna ska gärna vara utbytbara för stift så att man spar på både ekonomin och på miljön. Whiteboardpennor och överstrykningspennor bör vara Svanen-märkta. Idag är det många kontor som inte bara är fysiskt på plats, utan även blir allt mer digitala. Om man som företag behöver utöka och förenkla vardagen digitalt, kan omniaintranet.se hjälpa till att skapa den perfekta digitala arbetsplatsen!

Att skapa ett helt miljövänligt kontor

Kontorsmaterial innebär inte bara pennor, papper eller kuvert, det innebär även glödlampor, lysrör, toners, engångsmaterial, blommor, möbler och mycket annat. På ett kontor är det viktigt att ha en tydlig uppsamlingsplats för pappersåtervinning. Vill man ha

bra tips på ett kontor som tar hänsyn till miljön finns det många lösningar. Generella tips är att använda sig av material som går att återanvända, att välja energisnåla lampor och maskiner och gärna se till att undvika att beställa produkter från företag med långa leveranser på stora avstånd. Beställer man blommor bör man välja blommor märkta med FFP (Fair Flowers Fair Plants), om möjligt närproducerade eller märkta med Fairtrade.

Energisnåla elkällor och glödlampor på kontoret

Då glödlampor räknas som förbrukningsmaterial och är en del av allt inom kontorsmaterial, är det viktigt att köpa in glödlampor som inte förbrukar onödigt mycket energi. Nu har man med ny teknik, tagit fram en svensk led-panel som är bäst i världen både ur miljösynpunkt, men även för en behaglig och optimal belysning. Ledpanelen heter Aura Lunaria som sällan behöver byta ledlampor och räknas till ett av världens mest energisnåla ljussystem. När det kommer till skrivare använder man en hel del utskrifter på ett kontor. Det kan vara svårt att välja rätt skrivare och veta om den är miljövänlig eller inte. Man kan till exempel välja en HP-skrivare då HP satsar på mer miljövänliga utskrifter och att man tänker på att köpa tonerkassetter eller bläckpatroner som är märkta med Svanen. En Svanen-märkt tonerkassett kan repareras och återfyllas minst fyra gånger innan den går till energiåtervinning. Tonerpulvret är även säkert kontrollerat utifrån miljö- och hälsofarliga kemikalier.