Feng shui eller feng shuei, som betyder ”vind och vatten” på kinesiska, är en gammal österländsk lära om hur människor, djur och växter påverkas av naturen, och som bygger på de fem elementen. I kinesisk filosofi är de fem grundelementen: trä, eld, jord, metall och vatten.Feng1shui3 Vind och vatten är de element som påverkar människans öde. Feng shui handlar även om energiflödet, som kallas qi, och som betyder ande eller livskraft. Enligt den kinesiska filosofin flödar qi i människor, saker och platser. Här i väst används främst Feng shui inom heminredning men du kan även använda denna filosofi när du möblerar om ditt kontor. Bli inspirerad på nätet och läs mer om Feng shui.

Köp en ny grön växt till kontoret

Feng shui handlar i mycket om vår hälsa. Det som är viktigt inom denna kinesiska filosofi är att luften, som är symbolen för qi eller livskraften, får flöda och cirkulera fritt. Stillastående luft betyder stagnerad energi, och det är det som är skadligt för hälsan. Att det är bra att vädra och få frisk luft vet vi kanske alla, men läran om Feng shui går djupare än så. Mycket handlar om intuition. Alla hus behöver en ytterdörr och den måste oftast vara stängd, men hur är det egentligen med dörrarna inomhus? Varför känns det ofta intuitivt bättre och även mer välkomnande med öppna dörrar? Kanske för att luften, och därmed energiflödet, får röra sig fritt. Du kan till exempel fundera på om du egentligen inte trivs bäst med att ha din kontorsdörr öppen, och glöm inte att vädra ofta. Omge dig även med gröna växter eller köp med dig en blombukett när du är ute på lunch. Enligt Feng shui betyder färska blommor ny energi.

Förändra mycket med små medel

Vad som är bra med Feng shui är att det passar till alla stilar; det spelar ingen roll vilka möbler du har i ditt hem eller på ditt kontor. Inred helt enkelt med de färger som du gillar. Den färg som anses mest balanserad är dock grönt, naturens färg. Har du riktigt mörka gardiner på ditt kontor kanske du ändå bör fundera på om du inte ska byta ut dem mot några ljusare, så att dagsljuset kan flöda in i rummet mer fritt. I Feng shui är det nämligen ljuset som är den mest livgivande energin. Med små medel kan du förändra mycket. Enligt Feng shui ger till exempel positiva bilder och fotografier styrka. Har du inte redan ett fotografi av någon du tycker om på ditt skrivbord kanske det är dags att ta med det till kontoret imorgon. Om du väljer att ha dörren öppen bör du tänka på att sitta med en vägg bakom dig. Inom Feng shui skapar det nämligen trygghet, vilket kan vara bra om du har en stressig dag. Vill du ha mer inspiration kan du läsa spännande blogginlägg om Feng Shui.