De flesta av oss vill leva mer klimatsmart, både hemma och på kontoret. Många gånger tänker vi att det måste bli dyrare om vi använder klimatsmarta lösningar, men mycket som är bra för miljön är också bra för vår plånbok – och det gäller också kontorsmaterial. Här kommer några tips på hur du kan göra ditt kontor mer klimatsmart.

Arbetsplatsen

De flesta av oss tillbringar mycket tid på arbetet, och vår arbetsplats, särskilt ett kontor, blir nästan som ett andra hem. Det är därför viktigt att både trivas med arbetsuppgifterna och skapa en bra miljö på arbetsplatsen och hitta rätt medarbetare. Om du söker jobb eller letar arbetskraft kan du använda ett rekryteringsföretag som Bravura, som hjälper dig med alla dina behov.

Kontorsmaterial

Eftersom mycket energi och resurser läggs på arbetsplatser är det viktigt att ha ett miljötänk också där. Det är enkelt att köpa in papper, pennor, skrivare, möbler och lampor i storpack och företag får ofta bra erbjudanden. Problemet är inte att köpa in i storpack, problemet, både miljömässigt och ekonomiskt, är att köpa in kvantitet i storpack. Billiga pennor som alltid finns till hands, lätta att plocka åt sig och ge till kunder och som är lika lätta att slänga när de tagit slut – det är både vanligt och ett resursslöseri. I långa loppet tjänar både miljö och företagets plånbok på att köpa in bra produkter, som till exempel pennor, som både ledning och anställda kan använda under en längre tid, och som man sedan kan återvinna eller fylla på med nytt bläck. Det är viktigt att komma ifrån slit-och-släng tänkandet med kontorsmaterial, och istället göra genomtänkta köp som håller.

Återanvända

Många företag köper nya datorer, skrivare och möbler med kortare intervall än vad människor gör privat. Ett tips är att inte slänga de gamla datorerna eller kontorsmöblerna, utan att sälja eller ge dem vidare. Det finns företag som köper upp gamla datorer, går igenom dem och sedan säljer dem till privatpersoner – då används samma naturresurser under länge tid.

Både miljö och företag tjänar också på att köpa möbler och inredning av bättre kvalitet. En bra kontorsstol som håller i femton år är egentligen billigare, än tre billiga stolar inköpta under samma tid. Gör alla köp utifrån ett långsiktigt perspektiv och fler köp blir per automatik mer klimatsmarta.

Konferenser

Ett enkelt sätt att både spara tid, pengar och resurser är genom att mötas via internetkonferenser, istället för att alltid träffas i verkliga livet. Om du behöver samtala med en annan företagare 10 mil bort, kan ni försöka att träffas så mycket som möjligt genom videokonferenser och bara åka iväg när det verkligen behövs. Företaget kommer spara in många kronor på att inte behöva betala anställda som sitter i en bil till och från olika platser och förbrukar bränsle, samtidigt som det också blir mindre påverkan på miljön.